Kärleken är fri?


KÄF_HUVUDBILD_ny.jpg

Föreställningen handlar om individens rättighet att välja identitet och grupptillhörighet i relation till kärlek, familj, kultur, tradition och samhälle. Den handlar också om ungas rättigheter till sin kropp, sin sexualitet och att själva få välja partner. Även om det främst är flickor som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck så är även pojkarna utsatta. De tvingas även till att kontrollera sina systrar. I föreställningen berörs också hur det kan vara att leva som hbtq-person inom en hederskontext. Rättighetsperspektivet och kärlekstemat utgör grunden för föreställningen som riktar sig till en bred publik.

Kärleken är fri (2014-2017) är ett Arvsfondsprojekt i samarbete mellan Rädda Barnen, Länsstyrelsen Östergötland och Örebro länsteater. Syftet är att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. Metoden går ut på att polis, socialtjänst och frivilligorganisationer tillsammans informerar i skolor om barns rättigheter och vart man kan vända sig om dessa kränks. Dessutom har projektet startat en nationell stödlinje för unga utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld. Läs mer på: www.dinarattigheter.se

Av Åsa Lindholm, Gertrud Larsson, Nasim Aghili, Malin Lagerlöf, Dimen Abdulla, Melissa Delir, Arkan Asaad
Medverkande: Susan Taslimi, Fikret Çesmeli, David Weiss, Hanna Dawit, Furat Jari, Siham Shurafa, Zin Dusin, Parwin Hoseinia, Hannah Masharqa,
Regi Michael Cocke
Dramaturgi Åsa Lindholm
Scenografi & Kostym Katrin Brännström
Ljusdesign Lina Benneth
Videoprojektioner Sebastian Kihlstrand
Mask Janina Rolfart
Föreställningsfoto Kicki Nilsson/ICON

Recensioner:
https://folkteaterngavleborg.se/program/karleken-ar-fri/
http://www.orebrolansteater.se/forestallningar/karleken-ar-fri/
https://www.arvsfonden.se/samverkan-kring-hedersrelaterat-vald-och-fortryck-en-studie-av-projektet-karleken-ar-fri-2014-2017

“I impressionistiskt tecknade, snabba, korta scener gestaltas situationer där ungdomar i det sekulariserade Sverige utsätts för hederskulturens våld och förtryck. De som annars flimrar förbi i rubriker och nyhetsflashar framträder nu personligen.”
Karin Kämsby, Hälsingetidningar
“Pedagogiskt och starkt om hedersvåld”
Läs recensionen i nummer.se här!

“Några av berättelserna är baserade på sanna historier, andra fiktiva, några mer eller mindre självupplevda av textförfattarna, andra skrivna med bakgrund i samtal. Oavsett: De här livsödena finns. Här och nu.”
Lisa Pehrsdotter, Gefle Dagblad
Läs Gefle Dagblads recension här!

“Hans vana hand med ämnet märks, och inte minst i den unga tonträffen. En annan regissör hade kanske tassat mer försiktigt, medan Cocke vågar skämta i ena stunden för att i nästa växla över till hedersvåldet när det är som svartast.”
“Michael Cocke och ensemblen lyckas förvånansvärt bra med att låta livet vara så skitigt och krångligt som det är i verkligheten.”
Kristian Ekenberg, Arbetarbladet
Läs Arbetarbladets recension här!